Γιατί νιώθω φαγούρα;

Γιατί νιώθω φαγούρα;

Είναι ενοχλητική και αρκετές φορές μαρτυρά βαθύτερα προβλήματα για την υγεία.
Ας μιλήσουμε για τη φαγούρα ή, πιο σωστά, τον κνησμό.

Η συνηθέστερη αιτία του κνησμού (και η απλούστερη) είναι η ξηροδερμία, που προκαλείται λόγω προχωρημένης ηλικίας, περιβαλλοντικών παραγόντων, παρατεταμένης χρήσης κλιματισμού ή κεντρικής θέρμανσης και του υπερβολικού πλυσίματος ή μπάνιου (εδώ και η σκληρότητα του νερού και το αφρόλουτρο παίζουν ρόλο). Η ξηροδερμία συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με τα κατάλληλα υποαλλεργικά προϊόντα, αλλά αν την παραμελήσουμε, μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα, οίδημα ή μόλυνση του δέρματος. Ο κοινός κνησμός μπορεί επίσης να οφείλεται σε παροδικές δερματοπάθειες, όπως αυτές της παιδικής ηλικίας (π.χ. ανεμοβλογιά), την ψώρα, οπότε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κοκκίνισμα και ερεθισμός του δέρματος, σπυράκια κ.τ.λ. Μπορεί ακόμα να είναι συνέπεια τροφικής ή δερματικής αλλεργίας (π.χ. σε υφάσματα, σαπούνια, φυτά, καλλυντικά), ενώ μερικές γυναίκες μπορεί να εκδηλώσουν κνησμό στο δέρμα της κοιλιάς και των μηρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτού του είδους η φαγούρα, όμως, κατά κανόνα είναι παροδική και υποχωρεί, με την κατάλληλη θεραπεία που θα συστήσει ο δερματολόγος.

Ας αναφερθούμε, όμως, τώρα στο χρόνιο κνησμό.

Πρόκειται για παρατεταμένη και επίμονη φαγούρα (συνήθως διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες), η οποία δεν έχει πάντοτε συγκεκριμένη αιτία και η αντιμετώπισή της είναι πιο δύσκολη. Ο χρόνιος κνησμός μπορεί να είναι εκτεταμένος (μέχρι και σε ολόκληρο το σώμα), καθώς και να συνοδεύεται από ξηροδερμία ή φολίδες. Μπορεί επίσης να εντείνεται όταν κάποιος ξύνει ή τρίβει την προσβεβλημένη περιοχή, με συνέπεια να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, αφού όσο περισσότερο ξύνεται ο ασθενής τόσο περισσότερη φαγούρα έχει, οπότε αν δεν σταματήσει, κινδυνεύει να τραυματίσει το δέρμα του ή και να υποστεί μόλυνση. Οι αιτίες αυτού είναι πολλές. Μπορεί να πρόκειται για δερματοπάθεια (έκζεμα, ψωρίαση, κνίδωση), για νευρολογικές παθήσεις (λ.χ. πολλαπλή σκλήρυνση), για κάποια μορφή καρκίνου, όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία, για νεφρολογικά και ηπατικά προβλήματα, για ορμονικές διαταραχές, για σιδηροπενική ανεμία ή και για σακχαρώδη διαβήτη. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, όπως ισχυρά οπιοειδή αναλγητικά, φάρμακα για την ελονοσία ή τις μυκητιάσεις, αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά κ.λπ. Μην ξεχνάμε επίσης ότι συχνή αιτία κνησμού είναι το στρες/άγχος. Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να εντοπιστεί η ακριβής αιτία του προβλήματος, ώστε να βρεθεί και η ανάλογη θεραπεία.

Για τις περιπτώσεις του απλού κνησμού μπορείτε να δοκιμάσετε ήπια και υποαλλεργικά προϊόντα σωματικής φροντίδας, επιθέματα πάγου, να αποφεύγετε το μπάνιο με καυτό νερό και όσο είναι δυνατόν το ξύσιμο της πάσχουσας περιοχής. Για περεταίρω ιατρική/φαρμακευτική αντιμετώπιση, επισκεφθείτε το δερματολόγο.