Ακμή και θεραπεία ουλών ακμής

Ακμή και θεραπεία ουλών ακμής

Οι ουλές ακμής μπορούν να μειωθούν με διάφορες εξειδικευμένες τεχνικές διαθέσιμες στη Δερματολογική Κλινική Ιωάννης Ν. Χιώτης.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια πολύ κοινή πάθηση του δέρματος που προκαλεί σπυράκια. Αναπτύσσεται όταν οι πόροι (μικροσκοπικές τρύπες στο δέρμα) μπλοκάρουν, επιτρέποντας τη δημιουργία λιπαρότητας και βακτηρίων. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση κόκκινων κηλίδων, μαύρων πόρων, σπυράκια ή ογκιδίων κάτω από την επιφάνεια του δέρματος (κύστες). Η ακμή είναι πιο κοινή στους εφήβους, αλλά μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι μπορεί να είναι και κληρονομική. Η ακμή, συνήθως, επηρεάζει το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, τους ώμους και την άνω πλάτη, περιοχές που παράγουν συνήθως περισσότερη λιπαρότητα.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή μπορεί να προκληθεί από ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή τον έμμηνο κύκλο. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από το άγχος, τη λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής και ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών. Ορισμένες ενυδατικές κρέμες προσώπου και μακιγιάζ με βάση κάποιο έλαιο μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Ο υγρός καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την ακμή.

Ο ρόλος της διατροφής σε άτομα με ακμή παραμένει υπό αμφισβήτηση. Η ακμή δεν προκαλείται από κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών, αλλά μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή γαλακτοκομικά προϊόντα με κρούσματα ακμής.

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για την ακμή και τα σημάδια ακμής. Απλά κλείστε ένα ραντεβού και θα σας βοηθήσουμε προσωπικά.

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή;

Ο έλεγχος της ακμής είναι μια συνεχής διαδικασία και μπορεί να χρειαστεί χρόνος.
Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Κρέμες και λοσιόν: αυτές μπορούν να βοηθήσουν σε πιο ήπιες μορφές ακμής, αλλά μπορούν να κάνουν το δέρμα στεγνό, εάν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά τα σκευάσματα
  • Κρέμες που λειτουργούν πιο βαθιά και στοχευμένα: αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεμπλοκάρετε τους πόρους και να μειώσετε τα βακτήρια στο δέρμα.
  • Αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα: λαμβάνονται ως χάπια για αρκετούς μήνες. Τα αντιβιοτικά μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη βακτηρίων στο δέρμα.
  • Ορμονικές φαρμακευτικές αγωγές: το αντισυλληπτικό χάπι και άλλες θεραπείες ορμονών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ακμής σε μερικές περιπτώσεις γυναικών.
  • Από του στόματος ρετινοειδή / βιταμίνη Α: αυτά τα φάρμακα είναι πολύ αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ακμής. Βοηθούν στην απόφραξη των πόρων στο δέρμα, καθιστώντας πιο δύσκολη την εμφάνιση κηλίδων, σημαδιών και μόλυνσης.

***Η Δερματολογική Κλινική Ιωάννη Ν. Χιώτη σας περιμένει για να σας εξυπηρετήσει και να σας βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή. Η αντιμετώπιση της ακμής είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο και η κάθε περίπτωση θεωρείται διαφορετική. Αυτό συνεπάγεται από το ιστορικό του ασθενή και σε τι στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη πάθηση στο δέρμα του.