ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες παρουσιάζονται ως μικρά επιφανειακά αγγεία, κόκκινου, μωβ ή μπλε απόχρωσης σε σχήμα γραμμοειδές, αστεροειδές ή διάχυτο, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα όπου εμφανίζονται κυρίως στα πόδια. Η αντιαισθητική τους όψη προκαλεί προβλήματα, όμως δεν παρουσιάζουν καμία άλλη επιπλοκή. Δεν αποτελούν πάθηση του δέρματος, αλλά λόγω της αρνητικής επιρροής τους στην όψη του ατόμου, ο κλάδος της δερματολογίας έχει κατορθώσει να βρει τρόπους να τις εξαλείψει. Η παρατεταμένη ορθοστασία, η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η παχυσαρκία επιβαρύνουν την κατάσταση.

Ευρυαγγείες προσώπου

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία όπως και η ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι δύο συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση ευρυαγγειών. Η UV ακτινοβολία προκαλεί διάσπαση του κολλαγόνου, το οποίο είναι το κύριο συστατικό των τοιχωμάτων των αγγείων, οδηγώντας στη λέπτυνση και εξάπλωσή τους. Άλλος ένας λόγος εμφάνισης ευρυαγγειών είναι η ροδόχρους νόσος. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως εμφανίζονται αγγειακές βλάβες στην περιοχή της μύτης και στις παρειές.

Όσον αφορά τις γυναίκες, συχνά εκτός από κληρονομική προδιάθεση, η λήψη αντισυλληπτικών, ορμονικές αλλαγές που προκαλεί μια εγκυμοσύνη αλλά και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο και επιρρεπές στο να εμφανίσει ευρυαγγείες. Ουσιαστικά τραυματίζονται οι ιστοί και τα μικρά αγγεία υποδερμικά, χωρίς όμως να εμφανίζονται άλλα συμπτώματα. Πολύ σπάνια μπορεί να δημιουργούν κνησμό ή αίσθηση καύσου, ή να σχετίζονται με φλεβική ανεπάρκεια.

Ευρυαγγείες στα πόδια

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια του δέρματος. Σε αντίθεση με τους κιρσούς, έχουν μικρή διάμετρο, και παρουσιάζονται όχι μόνο στις κνήμες αλλά και στους μηρούς. Συνήθως, όταν υπάρχουν ευρυαγγείες, παρατηρούνται συγχρόνως και μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες πιο βαθιά, οι οποίες καταλήγουν στις ευρυαγγείες. Είναι οι λεγόμενες δικτυωτές φλεβεκτασίες (reticularveins) που τροφοδοτούν με αίμα τις ευρυαγγείες. Εξίσου πιθανό είναι να διαπιστωθεί η ύπαρξη κιρσών. Συχνά υπάρχουν έντονες ευρυαγγείες στην ευαίσθητη περιοχή του αστραγάλου, οι οποίες οφείλονται στους κιρσούς και στη φλεβική υπέρταση.

Διάγνωση-Συμπτώματα

Στην πλειοψηφία τους οι ευρυαγγείες είναι ασυμπτωματικές, εκτός από κάποιες περιπτώσεις όπου η κακή κυκλοφορία του αίματος εκδηλώνει και άλλες βλάβες όπως οι κιρσοί. Το βασικό μειονέκτημα είναι η άσχημη εμφάνιση του ποδιού ή του προσώπου, ικανή να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του πάσχοντα και να δημιουργήσει ανασφάλειες. Κυρίως οι γυναίκες νιώθουν έντονη την ανάγκη να τις καλύψουν ή να τις θεραπεύσουν. Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση, αν τυχόν όμως ο δερματολόγος διαπιστώσει κάποια επιπλέον επιβάρυνση της φλεβικής κυκλοφορίας τότε οπωσδήποτε ακολουθεί εξέταση από αγγειολόγο πριν προταθεί οποιαδήποτε θεραπεία.

Θεραπεία με Laser

Το Laser εφαρμόζεται στις πιο λεπτές και επιφανειακές ευρυαγγείες, δηλαδή αυτές που βρίσκονται στην ευαίσθητη περιοχή του προσώπου. Η χρήση του όμως περιορίζεται μόνο σε πολύ μικρά αγγεία με διάμετρο 1 χιλιοστού, έτσι ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί με επιτυχία. Τέτοιου είδους ευρυαγγείες εκτός από το πρόσωπο παρουσιάζονται συχνά στους αστραγάλους και στο εξωτερικό μέρος των μηρών. Το λέιζερ «σβήνει» μόνιμα τα σπασμένα αγγεία. Η δέσμη του laser στοχεύει με ακρίβεια και εξαλείφει τις ευρυαγγείες ανώδυνα και γρήγορα χωρίς να επηρεάζει τον περιβάλλοντα ιστό. Στο χώρο μας ανάλογα με την περιοχή και τη διάμετρο των αγγείων γίνονται συνεδρίες με GentleLase, Laser VBeam και Nd-YAG Laser.

Φλεβική Λίμνη

Πρόκειται για καλοήθη αγγειακό όγκο του προσώπου και ειδικότερα των χειλέων που εμφανίζεται στους ηλικιωμένους. Η βλάβη είναι τελείως καλοήθης και πολύ συχνή. Παρουσιάζει ένα πολύ χαρακτηριστικό κυανό ή ερυθροκυανό χρώμα και εντοπίζεται κυρίως στο κάτω χείλος. Η κατάσταση αυτή αποτελείται από διατεταμένα, με παχύ τοίχωμα αιμοφόρα αγγεία. Οι βλάβες μπορεί να αφαιρούνται χειρουργικά ή να θεραπεύονται με κρυοπηξία ή διαθερμοπηξία. Επιπλέον στην κλινική μας εκτός των κλασσικών μεθόδων μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με το laser NdYag.

Αιμαγγειώματα

Αστεροειδή Αιμαγγειώματα

Πρόκειται για εντοπισμένη αρτηριακή διάταση στο δέρμα. Η βλάβη παρουσιάζει ένα κεντρικό διατεταμένο αγγείο απ’ όπου ξεκινούν πολύ λεπτά, γραμμοειδή τριχοειδικά στελέχη. Εμφανίζεται βαθμιαία, συνήθως στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή νωρίς στην ενήλικη ζωή. Μπορεί να παρουσιάζεται σαν μονήρες ή πολλαπλό, σε κάθε σημείο του δέρματος κατά μήκος της άνω κοίλης φλέβας. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μετά να εξαφανίζεται βαθμιαία ή να επιδεινώνεται από τη χρήση αντισυλληπτικών.

Η βλάβη θεραπεύεται εύκολα. Διαθερμοπηξία στο κέντρο της βλάβης είναι ότι απαιτείται, αν και συχνά υποστρέφει οπότε και επαναλαμβάνεται η ίδια θεραπευτική αγωγή.

Ομαλά Αιμαγγειώματα

Πρόκειται για μόνιμο αγγειακό σπίλο, που παρουσιάζεται με τη γέννηση και αποτελεί μια σοβαρή αισθητική δυσμορφία, ειδικά όταν εντοπίζεται στο πρόσωπο. Μερικές φορές μπορεί να συνδυάζεται με ενδοκρανιακά αγγειώματα, συγγενές γλαύκωμα και υπερτροφία άκρων.

Ροδόχρους Νόσος

Είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εμφάνιση βλατίδων και φλυκταινών στο πρόσωπο. Συχνά συνοδεύεται από μόνιμη ερυθρότητα και αιφνίδιο ερύθημα του προσώπου. Η νόσος είναι συχνή. Εμφανίζεται και στα δυο φύλλα και συνήθως μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Η αιτία είναι άγνωστη αν και σίγουρα εμπλέκεται κάποιου βαθμού αγγειοκινητική αστάθεια, η οποία εκδηλώνεται κλινικά με τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αντιμετωπίζονται στην κλινική μας με Laser Nd Yag.

Κλείστε Ραντεβού

Κλείστε τώρα το ραντεβού σας ηλεκτρονικά.

Απρίλιος 2024
Δε
Τρ
Τε
Πε
Πα
Σα
Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5