Αντηλιακά. Πώς τα τοποθετούμε σωστά και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Αντηλιακά. Πώς τα τοποθετούμε σωστά και τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Αντηλιακά και σωστή προστασία

  1. Το καλοκαίρι είναι εδώ και παρακάτω θα δείτε κάποιες οδηγίες για την προστασία μας από τις υπεριώδη ακτίνες του ήλιου. Τα αντηλιακά είναι ασφαλή και η μη χρήση τους μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση, καθώς επίσης και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνο του δέρματος. Επιπλέον, τα αντηλιακά δεν είναι προστατευτικά αν δεν εφαρμόζονται με το σωστό τρόπο και συχνότητα. Οι επισημάνσεις του δερματολόγου Ιωάννη Χιώτη για το πως βάζουμε σωστά τα αντηλιακά και άλλες χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:
  2. Το αντηλιακό τοποθετείται τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν από την έκθεση μας στον ήλιο. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί χρειάζεται να απορροφηθεί από το σώμα μας.
  3. Τοποθετούμε αρκετή ποσότητα! Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως, τοποθετούν το 1/3 της ποσότητας που θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιήσουν. Για να καλύψουμε σωστά όλες τις περιοχές του σώματος πρέπει να πάρουμε στο χέρι μας ικανοποιητική ποσότητα αντηλιακού. Οι περισσότεροι ξεχνούν να καλύψουν σημαντικές περιοχές όπως πέλματα, αυτιά αλλά και την πλάτη γιατί δυσκολεύονται μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλεύουμε να καθίσετε μπροστά σε έναν καθρέφτη κοιτώντας προσεκτικά όλες τις περιοχές του σώματος και ζητώντας βοήθεια για μέρη που δεν έχουμε την ικανότητα να καλύψουμε μόνοι μας.
  4. Επαναλαμβάνουμε! Βάζουμε μία επαρκή ποσότητα ομοιόμορφα σε πρόσωπο και σώμα και για να διατηρήσουμε την προστασία μας, επαναλαμβάνουμε τις επαλείψεις συχνά καθώς και μετά από τρίψιμο, έκθεση στο νερό ή εφίδρωση.
  5. Είναι επαρκής η προστασία μας για τον καρκίνο του δέρματος μόνο με το αντηλιακό; Όχι. Προτείνουμε επίσης να βρίσκεστε σε ένα σκιερό μέρος κυρίως τις ώρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.
  6. Τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι δεν είναι τόσο αξιόπιστα. Παρόλο που είναι πολύ δημοφιλή λόγω της ευκολίας στην εφαρμογή κυρίως στα παιδία, τα συγκεκριμένα αντηλιακά δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο μία κρέμα.
  7. Έχουν ημερομηνία λήξης. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αντηλιακά που μας έχουν μείνει από το προηγούμενο καλοκαίρι και σε ένα μικρό ποσοστό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το ίδιο αντηλιακό για πάνω από 3-4 χρόνια. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι στις συσκευασίες αναγράφεται ημερομηνία λήξης του αντηλιακού. Μετά από αυτήν την ημερομηνία δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση. Τα αντηλιακά, συνεπώς, λήγουν και δεν παρέχουν προστασία.
  8. UVA – UVB. Συχνά ακούμε για αυτούς τους δύο όρους αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την ακριβή σημασία τους. Η ακτινοβολία UVB είναι υπεύθυνη για τις κοκκινίλες, το κάψιμο και τις φλεγμονές στο δέρμα. Επίσης, είναι ο κύριο παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του δέρματος που σχετίζεται με τον ήλιο. Αντίθετα, η ακτινοβολία UVA δεν προκαλεί εγκαύματα και κάψιμο αλλά οι ακτίνες διεισδύουν στο δέρμα μας σε τέτοιο βαθμό που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, η ισχύς των ακτίνων UVA παραμένει σταθερή ενώ η ακτινοβολία UVB είναι υψηλότερη τις ώρες αιχμής.

Συνοψίζοντας, ο γιατρός Ιωάννης Χιώτης προτείνει να αποφεύγουμε την έκθεση μας στον ήλιο επίμαχες ώρες και να προστατευόμαστε με αντηλιακά προσώπου, σώματος και χειλιών. Μία ολοκληρωμένη προστασία συνιστά και την περιοχή των ματιών όπου θα πρέπει να μην ξεχνάμε πόσο απαραίτητα είναι τα γυαλιά ηλίου τις μέρες που έχει ήλιο, ένα καπέλο και να αλλάζουμε συχνά το μαγιώ για αποφυγή μυκητιάσεων στην ευαίσθητη περιοχή.