Αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς

Αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς

Μυρμηγκιές | Η μυρμηγκιά ή μυρμηκία ή μαντραβίτσα ή αστεράκι είναι ένα εξόγκωμα του δέρματος που μοιάζει με άχρωμη κρεατοελιά. Η μυρμηγκιά προκαλείται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας από έναν ιό ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Η μυρμηγκιά εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως είναι το πρόσωπο. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές και προκείμενου να εμποδίσετε την εξάπλωσή τους, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσετε αμέσως και να αποφεύγετε την άμεση επαφή του δέρματος με άλλες μυρμηγκιές. Συχνά, η μυρμηγκιά επανεμφανίζεται και αυτό συμβαίνει όταν δεν λαμβάνονται τις σωστές προφυλάξεις.

Για την αντιμετώπιση της μυρμηγκιάς εφαρμόζουμε:

– Κρυοθεραπεία | Η χαμηλή θερμοκρασία του ιστού που μας ενδιαφέρει να θεραπεύσουμε επιτυγχάνεται συνήθως μέσω του υγρού αζώτου. Αυτός είναι ο παράγοντας που χρησιμοποιούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι Δερματολόγοι για κρυοθεραπεία. Το υγρό άζωτο διατηρείται μέσα σε ειδικές φιάλες. Κατά την επαφή του υγρού αζώτου με το δέρμα, κάτι που γίνεται είτε μέσω ψεκασμού είτε με probes επαφής, προκαλείται ψύξη του δέρματος. Σε λίγη ώρα δημιουργείται οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας και σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατόν την επόμενη μέρα να εμφανιστεί φυσαλίδα. Ακολούθως σχηματίζεται μια εφελκίδα (κρούστα) η οποία αποκολλάται σε 7 – 12 ημέρες, ανάλογα με τη θεραπεία που προηγήθηκε.

– Laser Vbeam | Το laser Vbeam εκπέμπει μία έντονη, αλλά ασφαλή δέσμη φωτός στοχεύοντας επιλεκτικά σε συγκεκριμένα στοιχεία του δέρματος. Το φως απορροφάται από συγκεκριμένα αγγεία ή χρωματισμένες με μελανίνη περιοχές του δέρματος ανάλογα με την κατάσταση για την οποία εφαρμόζεται η θεραπεία. Παράγοντες όπως η ηλικία, το χρώμα και ο τύπος των βλαβών, καθώς επίσης και η θέση τους στο σώμα, καθορίζουν όλοι μαζί αν είναι δυνατή η αντιμετώπιση της βλάβης.