Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση σπίλων

Δερματοσκόπηση – Χαρτογράφηση σπίλων

Τι είναι η δερματοσκόπηση;

Γενικότερα: Δερμοσκόπηση σπίλων σημαίνει παρακολούθηση μιας ελιάς ή μιας άλλης ύποπτης βλάβης του δέρματος με ειδικό φακό που λέγεται δερματοσκόπιο. Με τη βοήθεια της δερματοσκόπησης ελιών ο δερματολόγος παρακολουθεί τη βλάβη σε μεγέθυνση και μπορεί, ανάλογα με την εμπειρία και την εκπαίδευση του, να αναγνωρίσει αν είναι επικίνδυνη ή όχι*.

Ειδικότερα: Η δερματοσκόπηση είναι μία ανώδυνη και ταυτόχρονα μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης , με την οποία επιτυγχάνεται η μεγέθυνση του δέρματος ώστε να είναι ορατό το χρώμα και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της επιδερμίδας και του ανώτερου τμήματος του χορίου που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή απλό μεγεθυντικό φακό. Με τη δερματοσκόπηση επιτυγχάνεται διαφορική διάγνωση των μελαγχρωματικών και μη μελαγχρωματικών βλαβών όσο και η πρώιμη διάγνωση του μελανώματος. Με τη δερματοσκόπηση μπορεί να εκτιμηθεί εάν η βλάβη είναι μελανοκυτταρική ή μη μελανοκυτταρική με μελαγχρωματικό στοιχείο, όπως το μελαγχρωματικό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα ή η σμηγματορροική υπερκεράτωση. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για μελανοκυτταρική βλάβη, πρέπει να εξεταστεί το εάν η βλάβη είναι καλοήθης (π.χ. σπίλος) ή κακοήθης (π.χ. μελάνωμα)**.

Πώς πραγματοποιείται η δερματοσκόπηση στην Κλινική Ιωάννη Χιώτη;

Στην Κλινική η δερματοσκόπηση γίνεται με ψηφιακό δερματοσκόπιο (το οποίο απεικονίζεται στο άρθρο). Με αυτό το μηχάνημα ο γιατρός μπορεί να δει στην οθόνη του υπολογιστή μια ελιά μεγεθυμένη x20 x30 x60 x80 φορές έτσι ώστε μπορεί να δει την παραμικρή λεπτομέρεια. Η εξέταση είναι ανώδυνη και ακίνδυνη και γίνεται με το MICRODERM χωρίς ακτινοβολίες*.

Τι είναι τα ψηφιακά δερματοσκόπια;

Τα ψηφιακά δερματοσκόπια μπορούν να μεγεθύνουν την εικόνα πολλές φορές περισσότερο σε σχέση με τα απλά, η εικόνα αποθηκεύεται στον υπολογιστή και με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού μπορεί να συγκρίνει παλιά και νέα εικόνα. Ανάλογα με την επικινδυνότητα της ελιάς ο ασθενής ξαναέρχεται σε 3 με 6 μήνες και λαμβάνεται νέα μικροσκοπική εικόνα.

Ο δερματολόγος μπορεί έτσι να δει αν μια ελιά έχει αλλάξει σε σχήμα, μέγεθος, χρώμα και γενικότερα την εξέλιξή της στο χρόνο.

Με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος υπολογίζεται αυτόματα η επικινδυνότητα μιας ελιάς πριν ακόμα γίνει βιοψία δέρματος, μόνο από τη μικροσκοπική εικόνα. Ο ασθενής “γλιτώνει” αχρείαστες επεμβάσεις.

Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων/ελιών;

Με τη βοήθεια ψηφιακής κάμερας συνδεδεμένης σε υπολογιστή και με ειδικό λογισμικό, λαμβάνονται φωτογραφίες του ασθενή, πάνω στις οποίες σημειώνονται οι υπάρχουσες ελιές. Αν κάποια ελιά είναι επικίνδυνη μπορεί να γίνει και ψηφιακή δερματοσκόπηση σε αυτήν.

Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται και σε επόμενη εξέταση, πχ. σε 6 μήνες με 1 χρόνο μπορεί ο δερματολόγος να δει αν εμφανίστηκαν νέες ελιές και αν κάποιες από αυτές είναι επικίνδυνες. Είναι μια πολύ χρήσιμη εξέταση για όσους έχουν πολλές ελιές, ειδικά στην πλάτη όπου κανείς δε μπορεί εύκολα να παρακολουθήσει μόνος του.

***Η Δερματολογική Κλινική Ιωάννη Ν. Χιώτη σας περιμένει για να σας εξυπηρετήσει και να σας βοηθήσει οποιαδήποτε στιγμή. Η κάθε περίπτωση θεωρείται διαφορετική για αυτό μία επίσκεψη στο δερματολόγο σας θεωρείται σημαντική.