Κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και θεωρούνται ένα από τα πλέον συχνά και συνήθη σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Περισσότερο από το 50% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων εκτιμάται ότι θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους! Είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και πλήττουν εξίσου και τα δύο φύλα. Οπτικά, εμφανίζονται συνήθως ως μαλακά εξογκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού αλλά και στη στοματική κοιλότητα.

Η μορφή των κονδυλωμάτων ποικίλλει, καθώς απαντώνται έξι διαφορετικοί τύποι. Εμφανίζονται ως μικρό κουνουπίδι, μικρός και λείος λόφος, υπερκερατωσική επιφάνεια, επίπεδη κηλίδα, νηματοειδείς ή με μίσχο. Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά, διότι καλύπτονται από τριχοφυΐα  ή βρίσκονται ανάμεσα σε πτυχώσεις του δέρματος. Στους άντρες εμφανίζονται στην ουρήθρα, το πέος, το όσχεο, το εφήβαιο, την περιπρωκτική περιοχή, τους βουβώνες και το άνω μέρος των μηρών. Αντίστοιχα στις γυναίκες, τα κονδυλώματα εντοπίζονται στα χείλη του αιδοίου, στα τοιχώματα του κόλπου, το εφήβαιο, αλλά και στην περινεϊκή, περιπρωκτική και βουβωνική περιοχή. Εφόσον μεταδίδονται και με τον στοματικό έρωτα, προσβάλλουν, αν και σπανιότερα, τα χείλη του στόματος, τη γλώσσα, τη στοματική κοιλότητα, τον ουρανίσκο και τον φάρυγγα. Αρκετές φορές, δεν είναι άμεσα ορατά, καθώς καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής ή βρίσκονται ανάμεσα στις πτυχώσεις του δέρματος.

Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή, χωρίς όμως να είναι αναγκαία η σεξουαλική διείσδυση. Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τις βλεννογόνους μέσα από μικροσκοπικές αμυχές που προκαλούνται στη γεννητική και περιγεννητική περιοχή κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα εν γένει.

Η ιατρική δερματολογική εξέταση, μπορεί να διαγνώσει με ασφάλεια την πάθηση, αφού εντοπίζει ακόμα και τις βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό.

Η θεραπεία τους πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς στα ίδια σημεία ενδέχεται να συνυπάρχουν στελέχη του ιού HPV που ευθύνονται για δημιουργία δυσπλασίας και κακοήθειας. Η αντιμετώπιση μπορεί να συνίσταται καταρχάς σε κρυοπηξία ή σε εφαρμογή laser στο ιατρείο, αλλά και χειρουργική αφαίρεση στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με τη λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα κι αυτών που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, τα κονδυλώματα εξαλείφονται, ενώ η άποψη ότι τα κονδυλώματα δεν θεραπεύονται, είναι λανθασμένη, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που να το αποδεικνύουν. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με κονδυλώματα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν μετά τη θεραπεία, διότι μπορεί να υφίστανται υπολειμματικές βλάβες ή να εμφανιστούν ακόμη και καινούργιες βλάβες που τη χρονική στιγμή της αρχικής εξέτασης ήδη επωάζονταν και δεν είχαν ακόμα εκδηλωθεί και εμφανιστεί. Συνεπώς, συστήνεται η συχνή επανεξέταση.

Σε περίπτωση που παρατηρείτε κάποια αλλοίωση στο δέρμα που σας απασχολεί ή έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας.